Case Brändö

Jag vill berätta om Case Brändö. Här gjordes många genomtänkta pedagogiska val. Bland annat utvecklades en startegi för skolan och en digital vision, man skaffade verktyg åt alla lärare, och framförallt, man satsade på lärarna och deras fortbildning för att få en lyckad start med digitaliseringen.

Jag blev kontaktad på våren av en mycket inpspirerad skoldirektör från Brändö kommun på Åland. Där hade man tillsammans med skolans rektor kommit fram till att man bör gå inför en satsning på digitala verktyg. I detta fall hade valet fallit på iPads.

Våren 2019

Vi körde genast igång med tre heldagar. En dag var dedikerar för lärarnas fortbildning, en för att göra upp en vision och digital strategi och en dag höll jag lektioner för alla elever.

Dag 1: Första dagen höll jag en grundutbildning för skolans personal. Lärarna fick också vara med och ge sina tankar om skolans vision och digitala strategi.Dag 2: Den här dagen satte vi stor tyngdpunkt på planering av skolans vision och digital strategi. Detta gjordes utgående från lärarnas tankar, skoldirektör Julias tankar samt skolans föreståndare Malenas tankar. Äntligen fick jag verkligen vara coach och mentor, vilket inte ingår i alla uppdrag jag har. Vi hann till och med fundera på hur deras vision kunde placeras in i deras ”skol-logo”. Slutversionen kan säkert snart ses på skolans hemsida. Här är ett första utkast för skolans vision (som redan tangerar digital startegi): Resten av dagen var jag på förskolan där vi testade olika verktyg för deras verksamhet. Bland annat jobbade vi med Keynote, foton och Clips.Dag 3: Jag höll lektioner i klasserna och Julia, Malena och respektive klasslärare följde med.

Jag hade fått tema från lärarna i förväg och utgående från dessa gjorde jag upp en målsättning och plan om innehåll. Efter lektionerna samlades alla lärare och diskuterade lektionerna och iakttagelser de gjort. Vi tittade också närmare på några funktioner som jag hade använt med eleverna under lektionerna.

Hösten 2019

På hösten träffades vi på nytt och då fick vi repetera det vi gått igenom på våren. Det blev två utbildningsdagar för lärarna och dessutom en infokväll för föräldrarana. Nu hade lärarna kommit bra igång och jag kunde också ösa på med en hel del nytt. Det var super roligt att få vara med på infokvällen och dela med mig av mina pedagogiska tankar kring iPads och digitalisering.

Här är lärarnas förslag på teman de kunde göra film om med eleverna. Bravo ni!

Advertisement

Kommentointi on suljettu.

Website Powered by WordPress.com.

Ylös ↑